Zoeken in blogs

Blogin

Alleen voor geregistreerde bloggers van Coach & Paard.

%AM, %08 %958 %2014 %00:%juli

Manager of Leider, van Gaal of Robben?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Een bekende uitspraak van Peter Drucker is, "Management is doing things right; leadership is doing the right things."
Ik denk dat succes zit in de combinatie van die twee, de juiste dosis management en leiderschap op het juiste moment.

Neem nou het WK voetbal en Oranje, een mooi voorbeeld van zowel management als leiderschap. Op het eerste gezicht lijkt Louis van Gaal de manager die de dingen goed doet, zeer doordacht en op het juiste moment.

Bijvoorbeeld toernooivoetbal versus "mooi voetbal". Een strategische keuze die nogal afwijkt van strategieën uit het verleden. Een goede manager houdt alle omstandigheden in de gaten en reageert daarop met een strategie met de hoogste kans op behalen van het doel.
Toch is het hebben van een strategie geen garantie voor het behalen van het doel. Daarvoor zal je flexibel moeten zijn in je gekozen strategie. Behoud de focus op het doel maar houd niet rigide vast aan de gekozen richting. Blijf in het nu en reageer op wat is zonder je doel uit het oog te verliezen.

Een prachtig voorbeeld zijn de veelvuldig voorkomende positiewissels van spelers en aanpassing van het systeem tijdens de verschillende wedstrijden, zelfs in 1 en de zelfde wedstrijd. 5-3-2, 4-3-3, 4-4-2, we hebben het allemaal zien gebeuren. Spelers wisselen van positie en/of systeem als het moment (of de coach) dat vraagt. Strategische wissels met perfecte timing. Dat is flexibiliteit gebaseerd op een goed doordacht en minutieus voorbereid strijdplan.

En zijn meer dingen die van Gaal goed doet waar menig manager nog wat van kan leren.
Het vertrouwen dat hij uitstraalt, in voor en tegenspoed, hij heeft geen twijfel over de capaciteiten van zijn team noch over het resultaat. Zijn kalmte en vertrouwen voorkomen onrust in het team, hij behoudt daarmee focus op de "werkvloer".

Toch kom je er niet alleen met een flexibele strategie, focus en vertrouwen. Het team moet het doen, het moet op de werkvloer worden waargemaakt.
Dat vraagt een juiste team samenstelling en dus weten wat de competenties, motivaties en persoonlijke omstandigheden zijn binnen je team en deze ook nog zo weten te combineren en op te stellen dat de kans op succes het grootst is. Geen prima donna's maar één voor allen en allen voor één. Daar is leiderschap voor nodig. De dingen goed doen!

Management gaat over taken en resultaten, leiderschap gaat over de mens en over verbinding. Wie deze twee weet te verenigen, vindt altijd zijn weg naar succes. Succes van het complete team, de hele organisatie, dat is waar het om gaat.

Voor het leiderschap op de werkvloer zien we Arjen Robben als captain, meewerkend voorman, vooruitgeschoven post van de manager langs de lijn. Robben's leiderschap uit zich in voorbeeldgedrag en tomeloze inzet, hij is motiverend, gericht op het team en toont vertrouwen in zijn collega's. Huntelaar wil de penalty nemen, Robben geeft hem de bal. Robben kan heel goed zelf penalties nemen en toch laat hij deze cruciale taak aan zijn collega. Dat is vertrouwen en ook dat is leiderschap. Robben leidt het team door zijn gedrag en uitstraling, hij laat een ieder zijn rol vervullen en is er voor collega's en manager op die momenten dat leiderschap nodig of gewenst is.
Hij bekoelt verhitte gemoederen, toont begrip, steekt een hart onder de riem, zet motivaties en hoofden weer op scherp en stimuleert de juiste sfeer in het team zoals dat een verbindend leider betaamt.

robben-bal-huntelaar

Maar ja, als manager heb je een bedrijf of afdeling te runnen, dat is geen potje voetbal.
Toch zijn uit deze WK mooie momenten te halen die laten zien dat goed management gecombineerd met verbindend leiderschap verbluffende resultaten oplevert. Zowel als manager en leider zijn hier mooie inzichten uit te halen.

Management is goed te leren, er zijn honderden boeken en even zovele opleidingen en trainingen die het gebied van alle denkbare kanten belichten.
Voor leiderschap ligt dat meer genuanceerd. Leiderschap komt uit jezelf, is persoonlijk en authentiek. Bij de één van nature meer aanwezig dan bij de ander.
Bewustzijn is een belangrijke factor, de mens als leider in verbinding. Met zichzelf, de ander en zijn doel. Daar zijn een stuk minder boeken over. Dat leer je ook niet alleen door te lezen. Dat leer je door te zijn, te leven en je gericht te ontwikkelen, door te zien hoe anderen dat doen en daar in jouw situatie mee aan de slag te gaan, zonder of met professionele begeleiding.
Gelezen: 5628 keer Laatst aangepast op %PM, %08 %714 %2014 %18:%juli

Voorwaarden

Op onze diensten zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 

Wij conformeren ons aan de

 

 

Nieuwsbrief