Zoeken in blogs

Blogin

Alleen voor geregistreerde bloggers van Coach & Paard.

%AM, %15 %958 %2014 %00:%aug

Leiderschap, persoonlijkheid en de Dark side

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Ben jij een joviale leider? Dan is de kans groot dat je onder druk passief-agressief gedrag gaat vertonen! Of ben je visionair? Verval bij stress dan niet in stuurloze besluitvorming!
Welcome to the dark side!

Weet je dat persoonlijkheid in meerdere opzichten invloed heeft op je leiderschap?
Niet alleen de persoonlijkheid van de leider zelf maar ook de persoonlijkheid van degene die geleid wordt.

Eigenlijk spreek ik liever over volgen dan geleid worden want dat is tenslotte waar het bij goed leiderschap om draait.  Mensen zijn bereid je te volgen als leider vanuit hun eigen gevoel van vertrouwen en verbinding zonder dat daar enige dwang of negatieve gevoelens aan verbonden zijn.

Het model "The dark side of personality", ontwikkeld door Hogan/Kaiser geeft een interessante kijk op persoonlijkheid en leiderschap.

De dark side of personality gaat er van uit dat onze persoonlijkheid pluspunten bevat die een positief effect hebben op je stijl van leiderschap. Echter in lastige situaties of onder druk kunnen deze eigenschappen zo maar omslaan in valkuilen en ten koste gaan van effectieve interpersoonlijke interacties.
Dus hoewel je persoonlijkheid een scala aan positieve aspecten kan bezitten die een positief effect hebben op jouw leiderschap, hebben deze zelfde eigenschappen nog een andere kant die zich uit juist op die momenten dat dat waarschijnlijk het minst gewenst is.
Je kan je er maar bewust van zijn. Inzicht is tenslotte de sleutel naar verbetering.

Niet alleen is het zinvol om te leren van de effecten welke je gedrag heeft op anderen, het geeft je daarnaast de mogelijkheid jezelf te veranderen door de herkomst van reacties van de mensen om je heen te begrijpen.
Hierdoor voed je je strategisch bewustzijn wat niet alleen effectief is in leiderschap situaties maar in al je interpersoonlijke contacten en samenlevingsverbanden.

Onder normale omstandigheden zijn mensen geneigd zich van hun positieve kant te laten zien, je Bright side. Deze toon je als je je bewust bent van de indruk die je achterlaat bij anderen en je je op je best wilt laten zien. Dit zal voor het grootste deel de kant zijn die anderen van je zien.
Wanneer je niet bewust je bright side toont, komt de dark side naar boven. Hoe minder goed je in je vel zit, hoe groter de ineffectieve effecten.
Op zich hoeft dit niet negatief te zijn zolang het niet doorslaat en ten koste gaat van je interpersoonlijke interacties.
Je dark side is als het ware de negatieve kant van je positieve eigenschappen en komt naar voren bij stress of als je onder druk staat of anderszins niet lekker in je vel zit.

Het is niet mijn bedoeling om hier en nu inhoudelijk heel diep op dit model in te gaan.
Waar het mij nu om gaat is bewustzijn creëren; weten van het bestaan en handvatten aanreiken waar je mee aan de slag kan en meer diepte te bieden aan zelfevaluatie en verbetering van je leiderschap.

In het kort.
De dark side of personality kent 11 profielen onderverdeeld in de gedragsthema's moving away, moving against en moving towards. Elk profiel heeft zo z'n specifieke valkuilen.
Onder moving away vallen de profielen enthousiast, voorzichtig, oplettend, gereserveerd en joviaal.
Hoe meer deze op jou van toepassing zijn, hoe groter de kans dat je in lastige situaties geneigd bent emotioneel uit te barsten of jezelf te veel af te sluiten voor je omgeving.
Moving against bevat gedurfd, resultaatgericht, kleurrijk, en visionair. Als deze goed bij je passen moet je opletten bij stress om mensen niet af te stoten door te eisend te zijn, impulsief of juist stuurloos.
Moving towards betreft de profielen teamspeler en hardwerkend. Hier is het risico dat je onder druk te veel in je taak opgaat, rigide wordt en een open houding naar het proces verliest.

Belangrijk is wel dat persoonlijkheid geen zwart-wit kwestie is. Hoe sterker deze eigenschappen op jou van toepassing zijn, des te groter de kans dat je in moeilijke omstandigheden het bijbehorend ineffectief gedrag vertoont.
Hoe meer je je bewust bent hiervan, hoe beter je kan anticiperen op het naar voren komen van je dark side. Bij jezelf en bij de mensen in je omgeving.

Wil jij je bewust zijn van jouw gedrag op anderen en gedrag van anderen beter interpreteren?
Wil jij effectiever zijn in je leiderschap?
Beware of the Dark side!

Gelezen: 11190 keer Laatst aangepast op %AM, %19 %325 %2014 %08:%sept

Voorwaarden

Op onze diensten zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 

Wij conformeren ons aan de

 

 

Nieuwsbrief