Zoeken in blogs

Blogin

Alleen voor geregistreerde bloggers van Coach & Paard.

%AM, %05 %958 %2014 %00:%aug

Kracht in kwetsbaarheid

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. En jezelf desondanks helemaal geven.
We zijn vaak geneigd om te denken dat kwetsbaarheid een vorm van zwakte is.
Naarmate je meer bereid bent je kwetsbaarheid te erkennen, zul je meer moed en betrokkenheid tonen; naarmate je je meer afschermt van je kwetsbaarheid zul je steeds meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen.
Als je kwetsbaarheid geen ruimte geeft, laat je veel aan je voorbij gaan, en zul je uiteindelijk relaties en kansen opofferen die nooit meer terugkomen.

Perfect en onaantastbaar zijn lijkt verleidelijk, maar is menselijk gezien onmogelijk. Er zullen altijd dingen op je pad komen die je raken of die moeilijk voor je zijn, of je dat nou wilt of niet. Of dat nou om een moeilijk gesprek gaat, een nieuwe relatie, een presentatie op je werk, het uitpraten van een ruzie, het kan van alles zijn.
Jezelf laten zien, bereid zijn om je nek uit te steken. In plaats van aan de zijlijn te blijven staan waar het veilig is. Het is gemakkelijk om kritiek en adviezen te spuien, het is gemakkelijk om over iemand te oordelen. Het is veel lastiger om betrokkenheid te tonen en jezelf te laten zien compleet met je eigen onzekerheid, je eigen angsten maar ook je liefde, en de moed om kwetsbaar te durven zijn. Dat is ware kwetsbaarheid. En dat vraagt moed.
Het betekent je open stellen en het risico nemen om gekwetst en teleurgesteld te worden. En dat is een risico wat we niet graag lopen.

Wij zijn geneigd om geen pijn te willen voelen, we doen als het ware álles om dat te voorkomen. Hoe doen we dat? Als je je minderwaardig voelt, dan probeer je je misschien naar buiten toe heel superieur voor te doen, je moet je inferioriteit vanbinnen met kapsones, met superioriteit verbergen. Als je je vanbinnen arm voelt, ga je geld vergaren om de wereld en jezelf te laten zien dat je niet arm bent. 'Kijk eens hoeveel ik heb!' Om de wereld te bewijzen dat je rijk bent, probeer je op een indirecte manier jezelf te bewijzen dat je niet arm bent; maar diep vanbinnen kan de armoede niet door al je rijkdommen verbannen worden. Je kunt de hele wereld bezitten, je kunt de hele wereld veroveren, maar toch zul je een bedelaar blijven.(Osho) En dat gebeurt in vele vormen. Anderen overtroeven, geen ruimte geven, je eigen kwetsbaarheid verbergen, door alles weg te lachen, door je aan te passen en te doen wat de ander wil en niet wat jezelf wilt, voor het oog van de buitenwereld leven, controle willen houden over alles. Al deze mechanismen zorgen ervoor dat je niet vrij bent en werken door in je leven. Het betekent dat je bang bent om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Bang om jezelf te zijn omdat je zelf 'deep down' gelooft dat je niet genoeg bent. Het betekent een ingetogen leven in je eigen beperkende schaduw, in plaats van leven vanuit liefde, passie en verbondenheid.

Leven vanuit jezelf is je kwetsbaarheid niet als zwakte maar als kracht zien wat het ook is, vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Dat je moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plaats toekent in je leven. En ja dat je niet perfect bent. Soms ben je kwetsbaar en soms bang maar dat neemt niet weg dat je óók moedig en sterk bent. Het betekent accepteren wat zich in je aandient en het er laten zijn precies zoals het is.

Geïnspireerd door Brené Brown die op basis van twaalf jaar onderzoek stelt dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen.
Gelezen: 6799 keer Laatst aangepast op %PM, %05 %742 %2014 %18:%aug

Voorwaarden

Op onze diensten zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 

Wij conformeren ons aan de

 

 

Nieuwsbrief