Zoeken in blogs

Blogin

Alleen voor geregistreerde bloggers van Coach & Paard.

%AM, %16 %958 %2014 %00:%juli

Door wat voor bril bekijk jij de wereld

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Coaching is voor mensen zoals 'jij en ik', die in het dagelijkse leven weleens ergens tegen aanlopen. Geen zaken die ons leven totaal ontwrichten maar toch genoeg om er iets mee te willen doen.
Vandaag ga ik het hebben over paradigma's, iets waar iedereen mee te maken heeft.
"We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn".
Anais Nin


Wat zijn paradigma's?
Ieder mens heeft meerdere paradigma's en ieder paradigma is uniek. Een paradigma is het referentiekader van waaruit wij de werkelijkheid interpreteren. Een paradigma bepaalt jouw eigen unieke analyse en interpretatie van iedere situatie, het is een specifieke lens waardoor je informatie opneemt en ordent. Het bepaalt welke aannames je maakt en welke vragen je stelt. Een paradigma is de lens waardoor jij kijkt en de manier waarop jij de werkelijkheid ziet en daar vervolgens naar handelt.
Het is een subjectieve waarheid, ieder mens kijkt door een eigen specifieke lens naar de werkelijkheid, want ieder mens is uniek. Dat komt doordat we vanuit ons eigen verleden, de gebeurtenissen die ons hebben gevormd, naar de toekomst kijken en dat kleurt onze eigen visie.

Hier komt het woord subjectief vandaan. De objectieve werkelijkheid wordt vervormd door een waarnemer (jij). Je filtert de bestaande informatie in een bestaande situatie en reageert op basis van deze informatie. Echter de informatie die wordt opgenomen, en hoe die wordt opgenomen is bij iedereen verschillend. Dit alles heeft te maken met een paradigma.
Door die paradigma's ontstaan bepaalde denkpatronen, routinematige reacties op bepaalde situaties. Zo reageer je als het ware op de 'automatische piloot ' en binnen de grenzen van je eigen paradigma's. Je eigen bepaalde kijk op de werkelijkheid, die dus subjectief is. Als je je nog niet bewust bent van jouw eigen paradigma's zul je steeds op dezelfde automatische manier op bepaalde situaties reageren.

De steeds weer terugkerende patronen kunnen (on)bewust je leven behoorlijk beïnvloeden en niet altijd op een positieve manier. Stel nu dat je, je in het huidige leven telkens onprettig voelt in bepaalde situaties. En dat kan van alles zijn; je merkt bijvoorbeeld steeds vaker dat je moeite hebt met het aangaan of onderhouden van sociale contacten of dat je last hebt van uitstelgedrag of faalangst. Wellicht merk je dat je het moeilijk vindt om langdurige relaties aan te gaan of dat je voor je gevoel constant aan het kortste eind trekt. Of dat je geen stappen durft te zetten uit angst om te falen omdat alles eerst perfect moet zijn, waardoor er uiteindelijk niets gebeurt. Dit is nog maar een kleine greep uit zaken die je leven stiekem danig kunnen beïnvloeden.

Een coach helpt je om patronen en routinematige reacties te herkennen en geeft je handvatten om daar ook daadwerkelijk stappen in te kunnen zetten. Coach & Paard, kan daar als extra en bijzonder sterk hulpmiddel een paard voor inzetten.
Gelezen: 5175 keer Laatst aangepast op %PM, %16 %643 %2014 %16:%juli
Meer in deze categorie: Kracht in kwetsbaarheid »

Voorwaarden

Op onze diensten zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 

Wij conformeren ons aan de

 

 

Nieuwsbrief