Zoeken in blogs

Blogin

Alleen voor geregistreerde bloggers van Coach & Paard.

%PM, %08 %747 %2015 %18:%okt

Ben jij wie je wilt zijn?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
"verandering begint bij jezelf" "verandering begint bij jezelf"
Waar hebben we het over als we het hebben over de relatie met jezelf. Het lijkt vrij logisch dat je een relatie met jezelf hebt, jij bent jij en je woont in je lichaam, je weet wat je denkt en je weet wat je voelt waarom zou je daar nu verder bij stil staan behalve dat het zo is?
Om te weten wat het is een relatie met jezelf te hebben, is het belangrijk om te weten hoe je als individu en mens in elkaar steekt. Hoe ingenieus en tegelijkertijd hoe complex de menselijke psyche is. Die simpele woordjes de relatie met jezelf. Er is van alles mee gemoeid, de werking van je geest, je persoonlijkheid, je zelfbeeld en hoe je jezelf naar buiten toe projecteert, je sub-persoonlijkheden, je schaduwkanten, je afweer-mechanismen, je eigen (belemmerende) overtuigingen, je geschiedenis (je script), de emotionele trauma’s die je hebt opgelopen, je bewustzijn en je onderbewustzijn. De manier waarop je de wereld ervaart en de bril waardoor je naar de wereld kijkt. Je eigen werkelijkheid die voor jou heel vanzelfsprekend is en door een ander totaal anders ervaren en geïnterpreteerd kan worden. Daar hebben we mee te maken als het gaat om de relatie met jezelf.

Wanneer weet je nou of je een goede relatie hebt met jezelf? Waaruit kan blijken of dat wel of niet zo is? En wat is het belang ervan om dit te weten?
Je kunt jezelf onbewust tegenwerken en een leven leiden waarvan je denkt hé dat is niet hoe ik bedacht had dat het zou lopen. Ik had het graag anders gezien. Als we dan uitgaan dat je de regisseur bent van je eigen leven; hoe zit het dan met zaken die je ‘overkomen’ en waar je ‘ogenschijnlijk’ niets aan kunt doen? Hoe is het mogelijk dat je geen fijne relatie hebt, hoe is het mogelijk dat je nooit genoeg geld hebt, hoe is het mogelijk dat je staart naar de brokstukken van je leven terwijl je het je zo anders had voorgesteld? Je gunt iedereen het beste en bent een goed mens waarom overkomt jou dit allemaal? Hoe komt het dat anderen ogenschijnlijk ‘alles’ hebben en jij nog geen fractie van wat je zou willen? Wat is er mis met mij vraag je je af? Als er niets mis met mij zou zijn dan had ik dat ook allemaal; dan was ik gelukkig, dan had ik geen geld tekort dan was ik succesvol, gezond van lijf en leden en was mijn leven geen strijd geworden om te overleven. Kortom dan was mijn leven niet zo’n puinhoop en had ik een leuk leven in plaats van dit tranendal.....leef jij een selffulfilling prophecy??

Hier ligt vaak een diepere oorzaak aan ten grondslag dat mede te maken kan hebben met de relatie die je met jezelf hebt. Wat heb je als kind en door latere betekenisvolle gebeurtenissen voor waar aangenomen over jezelf en hoe ben je daarnaar gaan leven bewust of onbewust? Vind je jezelf de moeite waard om te krijgen wat je wilt, houd je genoeg van jezelf om jezelf het beste te gunnen, neem je je ruimte in, mag je er zijn, ben je goed genoeg?
Besteed je aandacht aan je innerlijke zelf en wat zich binnen in jou afspeelt of heb je je gevoel afgedekt en ben je gaan rationaliseren, om zo het gevoel buiten te sluiten om vooral niet te hoeven voelen wat jou pijn doet, waar jouw behoeften liggen?
Want dat doet pijn en het is heel confronterend om op zoek te gaan naar wie we ten diepste zijn en wat ons ten diepste geraakt heeft. Vaak zo erg dat we het niet eens aan onszelf toe hebben kunnen geven. We hebben het zover weggestopt dat het moeite kost om het op te diepen zodat we kunnen erkennen dat het zo is en dat diepste in onszelf weggestopte stukje kunnen helen.

Pijnlijke levenslessen zijn bedoeld voor innerlijke groei en ontwikkeling zodat je leert uit je eigen innerlijke krachtbron te putten. In je geest ben je vrij ook al bevind je je in een lastige situatie, in je geest ben je vrij en kun je overal naartoe gaan waar je wilt. Als de ene deur sluit, gaat een andere deur open. Laat alle krampachtigheid los en ga op zoek naar jezelf.
Als je alles kunt accepteren wat er is; mooi, lelijk, verdriet, vreugde, haat en liefde. Alles is twee kanten van dezelfde medaille het een kan niet zonder het ander, er is donker en er is licht. Als je kunt accepteren dat het leven zo is met een eb- en een vloedbeweging, zon en schaduw, zomer en winter dan kun je ook alles laten zijn zoals het is. Donker wordt uiteindelijk licht en licht wordt weer donker.

Als deze zaken hebben invloed op hoe je leven eruit ziet en of je je eigen antwoorden hebt gevonden op de vele levensvragen die er zijn. Ben je niet gelukkig met de wending die je leven heeft genomen?
Dan kan een belangrijke vraag aan jezelf zijn; ‘hoe is de relatie met mezelf”?. Hoe is de huidige relatie met mezelf tot stand gekomen? Wat mag er zijn en wat mag er vooral niet zijn? Leef je volgens script en hoe zou jouw leven eruit zien als je wordt wie je bent? In plaats van wie je bent gaan geloven dat je bent! Je bent niet je vader, niet je moeder, niet je broer of je zus je bent niemand anders dan jezelf, je eigen unieke IK. Je bent een spiritueel wezen met een ziel die haar eigen pad te bewandelen heeft met vreugde en pijn alles is één. Dat is of zal zijn, hoe uitzichtloos het ook geworden lijkt. Je bent daar gekomen door de stappen die jezelf hebt gezet ook als dat niet zo lijkt. Ergens ben je van je pad geweken. Jij bent degene aan het stuur van je eigen leven, alleen jij kunt bepalen of je de gebeurtenissen die je zijn ‘overkomen’ nog langer je leven laat bepalen. Het vergt moed, naar binnen kijken, doorzettingsvermogen en inspanning om het tij te keren. Maar het kán door heel diep en eerlijk naar jezelf te kijken en te accepteren wat er is. Je hoeft niets los te laten je hebt dingen te integreren en te accepteren.

Sleutelmomenten

Het is niet altijd eenvoudig om je eigen patronen te ontdekken en al helemaal niet eenvoudig om te ontdekken waar deze patronen ontstaan zijn.
Het gaat om sleutelmomenten in je leven. Alle sleutelmomenten in ons leven zijn variaties op deze drie: goed, slecht en afschuwelijk.
Je houding ten opzichte van deze momenten is van grote invloed op hoe de film van je leven verloopt. (je script). Als je volgens je script leeft, heeft dat te maken met wat voor besluiten je hebt genomen t.o.v. belangrijke sleutelmomenten in jouw leven.
Momenten dat je dacht, dit trek ik niet. Denk aan de moeilijke momenten bijvoorbeeld een tijd waarin je jezelf in een enorme leercurve (vaak een crisis op bestaansniveau) bevond en/of diep verlies leed. Of juist heel gelukkig was.
Deze momenten zowel de uitdagende als de gelukkige zijn te beschouwen als sleutelmomenten.

Hoe kun jij je sleutelmomenten ontdekken?

Maak een lijst van je tien of meer sterkste momenten, om de enorme kracht te zien die schuil gaat in ieder mens. Zoek naar vaardigheden en kwaliteiten en capaciteiten die je op dat moment uitdrukte. Zoek naar patronen in je krachtmomenten zoals; ik dacht snel, ik was inventief, ik toonde pit en vastberadenheid, ik toonde doorzettingsvermogen. Heel vaak komen die krachtmomenten als tegenhanger tevoorschijn van het doorstane leed.
Om het voor jezelf iets makkelijker te maken. Verdeel je leven in periodes van zeven jaar. Welke episodes/geluksmomenten zou je graag doorvertellen => verhalen over jouw leven. Welke gedenkwaardige momenten waarop je voor jezelf opkwam, of voor iets...
Welke episodes/voorvallen vervullen je met schaamte, boosheid, frustratie, verdriet? Welke episodes zou je het liefst vergeten of uitvlakken alsof ze nooit gebeurd zijn?

Maak een lijstje van je tien of meer pijnlijkste momenten, leg het ergens neer zodat je het steeds kunt aanvullen als je iets te binnen schiet. Alles wat je te binnen schiet is de moeite van het opschrijven waard al lijkt het nu als je erop terugkijkt nog zo banaal. Dat kan al zoiets zijn als; als ik vroeger uit school kwam gebeurde het regelmatig dat ik voor een dichte deur stond, ik werd daar verdrietig van. Schrijf het gewoon op zonder daar conclusies aan te verbinden en doe het schriftje weer dicht. Totdat er weer iets naar boven komt. Deze dingen schieten je niet zomaar te binnen daar is een reden voor.
Doe dit ook met alle leuke dingen die je je kunt herinneringen, dingen waar je blij van werd. Ook hier geldt al lijkt het nog zo raar gewoon opschrijven. Het kan heel goed iets zijn als; ‘ik werd altijd blij van het gezamenlijk ontbijt op zondagmorgen’, dat gaf me zo’n warm, tevreden gevoel. Of ‘ik vond het fijn toen mijn moeder een pleister op mijn knie deed nadat ik was gevallen, en er toen een kusje op gaf.

De rode draad in jouw leven

Dit kan je helpen om de rode draad te ontdekken die door je leven loopt en het belangrijkste waar die vandaan komt. Is het een blije rode draad dan is het super, het gaat niet om de blije rode draad. De patronen waar je niet blij van wordt en die je graag zou willen veranderen. Dit zijn de patronen die je leerproces aan de oppervlakte brengen. Laat je gedachten de vrije loop, je kunt het niet bedenken je kunt het alleen voelen.

Geïnspireerd op schaduwwerk Debbie Ford
Gelezen: 1306 keer Laatst aangepast op %AM, %20 %448 %2018 %10:%jan
Meer in deze categorie: « Patronen en overtuigingen doorbreken

Voorwaarden

Op onze diensten zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 

Wij conformeren ons aan de

 

 

Nieuwsbrief